בין החומר לרוח

הבעיה שבשיתוף הוירטואלי

הבעיה שבשיתוף הוירטואלי

רבים מאיתנו מגיעים למצב שהם מכורים לרשתות החברתיות. שהם אוטומטית לוחצים על פייסבוק, אינסטגרם, יוטיוב וווטסאפ בלי לשים לב, שהם בודקים ללא הרף את המייל.

לרשתות החברתיות יש יתרונות רבים למרות כל זאת. המהירות שבשיתוף והעדכונים המהירים בחדשות נותנים לנו גישה לכל פיסת מידע שעולה לרשת. אנשים יכולים להגיב ולשתף אירועים שמצערים אותם ולקבל עזרה, עידוד או הזדהות. אנשים יכולים להציע ולקבל תמורות כמו רהיטים יד שנייה, מורים פרטיים באיזור, מודעות דרושים לעבודות.

אבל כמויות המידע הן גם חיסרון. כי אנחנו נאלצים לסנן. והאתרים והאפליקציות עושים הרבה כדי שנתמכר – מעודדים אותנו לשתף, מעודדים אותנו לעקוב, מעודדים אותנו להגיב, שמים לנו פידבק של מספר האנשים שקראו או אהבו או הגיבו. הדבר האחרון שמפתחי האפליקציות רוצים זה שנשתמש באפליקציה לזמן מוגבל, נמצא את המידע שרצינו, ונחזור לחיינו הפרודוקטיביים ומלאי המשימות.

אפילו לאתר שאני נמצאת בו כרגע יש עמוד בפייסבוק. וכדי שהטקסטים שלי יגיעו ליותר אנשים אני בוחרת להיכנס אליו ולשתף. והפייסבוק אצלי זה מקור להרבה בריחה מהחיים האמיתיים. מכירים את זה שעובר עליכם יום לא טוב, אתם מרגישים ריקנות, ואז אתם נכנסים לפייסבוק ונתקעים בלופ של מחשבות רעות? לי זה קורה כל הזמן. הפייסבוק גורם לי לעקוב אחרי אנשים שאני נוטה לחשוב שהחיים שלהם יותר מספקים משלי, אז מן הסתם הראש שלי ינסה למצוא כל מיני הוכחות לכך בפוסטים שהם מעלים. הפייסבוק הוא גם מקור לפוסטים אישיים או חדשות מעוררי תגובות – ולרוב הפוסטים מכעיסים, מאכזבים או מייאשים. במקרה הטוב הם מקור לגיחוך, ובמקרה הרע הם גורמים לי לאבד תקווה באנושות.

גם ביוטיוב, מקום שאני תמיד תוהה מה היה קורה אם הייתי פותחת שם ערוץ ומדברת על מה שמפריע לי. נכון לתקופה הזו בחיי – אני לא מוכנה לחשיפה הזו, אבל אני לא בטוחה איך זה ייראה אם אתחיל לצלם את עצמי בגיל 40… התגובות המטופשות של אנשים רנדומליים גורמות לי לחשוב שכולם ככה, שהעולם מלא שנאה, שאנשים שמצליחים נשפטים באובססיביות לפי מראה חיצוני. אולי זה נכון במידה מסוימת, אבל הרשתות החברתיות מעלות את זה למידה קיצונית כל כך, שזה ברור שהעולם פשוט לא עובד ככה.

אבל הקו בין המציאותי לוירטואלי הופך למטושטש במחשבה שלנו. התרגלנו לראות ככה את העולם, התרגלנו להכיר אנשים וגם סלבריטאים דרך המדיה הוירטואלית. זה מי שהם. לפחות מבחינתנו. כי עם חלקם יש לנו היכרות די שטחית, ואת רובם לא נפגוש לעולם. איך אפשר לדעת איפה עובר הגבול בין אנשים רגילים לפרסונה ציבורית? כמה עוקבים אתה צריך כדי להיחשב מפורסם? כמה מנויים בערוץ יש לך כדי להוכיח שהגעת לתהילה? אין כל כך הבדל בין אחד לשני, כי כולם משתפים, כולם מצלמים, כולם משתמשים באפקטים ואיפור ותאורה וזוויות. כולם אוהבים תשומת לב. כך נדמה.

אז איפה עובר הגבול בין אדם אמיתי לוירטואלי? בין אישיות לפרסונה? בין הציבורי לפרטי?

אי אפשר לדעת. כי רוב האנשים בפיד שלנו הם לא חברי נפש שיספרו לנו מה באמת עובר עליהם ברגעים קשים. אני עדיין נאבקת עם איזון. ולפעמים אני לא יוצאת בזמן, ואני מגלה את זה מאוחר מדי, כשמצב הרוח קצת ירד. זה עניין של הרגל, וכמו כל הרגל, צריך להתחיל עם מודעות שנהיית יותר ויותר חזקה ככל שמתמידים. בכל פעם שאני מזכירה לעצמי שהגיע הזמן לצאת מהפיד, הזמן מתקצר. ומצב הרוח יורד קצת פחות. אני מזכירה לעצמי כמה אני מסופקת מחיי. ואני נושמת לרווחה, כי יש לי את עצמי.

Photo by NeONBRAND on Unsplash

5 Comments

  • אריק

    קראתי בענין רב את הפוסט שלך. השאלות שאת שואלת אמיתיות לגמרי. הענין הוא, לדעתי, כאשר יש כאבי גוף אמיתיים, לפתע הרשת החברתית נעלמת, כלומר תמיד תמיד יש מוצא מהמטריקס, הגוף.
    עם זאת, עד אז בהחלט הרשתות החברתיות, ההתמכרות אליהן [ אגב, יש המתמכרים לניתוחים פלסטיים ] מובילות לטשטוש הקו בין מציאות לדמיון. אבל זה בדיוק אופיה של התקופה שלנו, פוסטמודרנית, בה האבחנות המודרניות מתפרקות לגמרי. כלומר, העמדה שאת מציגה היא מודרנית מאד [ יש שיקראו לה “ניאו מודרנית], והשאלה – האם יש בה עוד צורך?
    שהרי הפיכת בני אדם ל-סייבורגים כבר איננה רחוקה, כך שאדם שתול איברים/חושים מועצמים ומשקפיים רבודות קולט את המציאות אחרת מאדם כמוני, שרק גופו וחושיו לו.

  • יובל

    בתגובה לעמוד הראשי, איזה כיף זה לקרוא על עוד מישהי שמבינה שיש לנו בעיה דורית של הערכה עצמית. ממליצה להוסיף יכולת להגיב שם. בהצלחה!

  • The Ripper

    פתרון נוסף זה פשוט לא להשתמש ברשתות החברתיות מלכתחילה,
    זה יותר קל להגיד מאשר שלעשות (ואני בעצמי עדיין מתקשה עם אורח החיים הזה), אבל זה חוסך פחות או יותר את כל ההתלבטות והחסרונות הרבים שציינת.
    מן הסתם, ליוצרי תוכן של היום אין כל כך דרך לוותר על זה (ושוב – אני מרגיש את זה גם), אז הייתי מציע לפתוח חשבון רק לניהול של העמוד בפייסבוק, ושיהיה מיועד לזה בלבד.

    • cutiepieblogx

      נכון, זה גם פתרון. באופן אישי אני נמצאת בקבוצות שעוזרות לי לחפש מידע על דברים שמעניינים אותי, אירועים בסביבה שלי, המלצות על מוצרים שאני רוצה לקנות וכו’. אז יש לזה יתרונות וחסרונות. גם יש לי שיטה שקראתי עליה איפשהו – המצאתי סיסמה שאני לא זוכרת בעל פה עם הרבה תווים, משהו כמו 30-40. כשאני מרגישה שאני צריכה הפסקה מהפייסבוק אני יוצאת ואני צריכה להתאמץ כדי להיכנס שוב

השאר תגובה

הירשמו לרשימת התפוצה!

הכניסו פרטים וקבלו עדכונים על פוסטים חדשים לפני כולם​

הירשמו לרשימת התפוצה!

הכניסו פרטים וקבלו עדכונים על פוסטים חדשים לפני כולם​